PROJECTEN


PROJECTEN heeft de doelstelling om relevante informatie te tonen, die aansluiten op de benadering van NOVIOTECTO. Gezien de recente ontwikkelingen van NOVIOTECTO zijn de projecten nog in ontwikkelingsfase. De volgende projecten worden toegelicht :

TREBA CLASSICA

VILLA CATTAM - Catalunya

Uitbreiding Moskee Maassluis - Masjid Sayidina Ibrahim

BGO architecten

 



TREBA CLASSICA

1 augustus 2016

 


 


 

 

 

 

 

 

 




























Bovenstaand: 3D ruimte-modellen van TREBA CLASSICA type URANUS

Onderstaand: TREBA CLASSICA type URANUS met patio en centrale binnenruimte met glaskap


 

























In onze Hollandse woningbouwtraditie is de ééngezinswoning de standaardwoning bij uitstek. Stedenbouwkundig is dit woningtype ingepast als een (geschakelde) woning met al dan niet een kleine voortuin en diepe achtertuin. De woningen zijn geschakeld als rijtjeswoning, twee onder één kap woning of zijn ingepast als vrijstaande woning. 

De vorige eeuw wordt gekenmerkt door groten getale van dit woningtype: tuinsteden, de na-oorlogse wederopbouw, de zgn "bloemkoolwijken ", de VINEX locaties...Aanleiding vormden de demografische ontwikkelingen van destijds, met veelal grote gezinnen bij arbeiders en middenstand. Ondanks vele experimenten (mn de jaren 70 van de 20e eeuw), werden (en worden nog  steeds) financiële risico's vermeden, met als gevolg het ontstaan van een monotone leefomgeving. Slechts een verschil in vormen, kleur- en materiaal geven dit standaardtype onderscheid.
Het is een woning in een efficiënte opzet, die smal en diep is, maar echter beperkte aanpassingen toelaat. De bijbehorende achtertuin is smal en diep, met een begrenzing aan beide zijde met buren; of anders beschouwd - het gehele achtergebied van de woningen is één grote ruimte van private scheidingen. Deze scheidingen worden veelal middels houten schuttingen/bergingen of coniferen/begroeiing gescheiden. Een wir-war van oplossingen waarbij van een beperkte privacy sprake is (m.n. geluidhinder). 

Maar is dit woningtype nog werkelijk efficiënt in gebruik? Zijn de kosten nog werkelijk in verhouding met de opzet van deze woning? Heeft deze woning nog betekenis in onze huidige samenleving? 

Momenteel is de demografische ontwikkeling zeer afwijkend in vergelijking met de zojuist benoemde periodes. Een enorme vergrijzing, starters, mantelzorgers, alleenstaanden, asielzoekers en statushouders vormen zich. Het wonen heeft inmiddels een andere dimensie, vanwege het thuiswerken en daarnaast ontstaat in onze samenleving een multicultureel aspect, wat men er ook van kan vinden. Moeten wij ons niet gaan afvragen of de zogenaamde "rijtjeswoning" en stedenbouwkundige opzet nog in afstemming zijn met deze demografische ontwikkelingen? Deze vraag heeft mij in ieder geval een aanzet gegeven tot een ontwikkeling van nieuwe woningtypen: TREBA CLASSICA.

TREBA CLASSICA is een verzamelnaam voor woningtypen, welke zijn vormgegeven in een klassieke/traditionele vormentaal: een vormentaal die door de meeste mensen ervaard, beleefd en begrepen wordt. Ofwel een aanzet naar een leefbare woning en woonomgeving. Daarnaast geeft deze vormentaal Grandeur ...

De woningtypen zijn in verschillende varianten uitgewerkt: diverse grondgebonden woningtypen en appartementen. De typen worden gekenmerkt door de inpassing van een patio of een buitenruimte. TREBA CLASSICA is als idee te beschouwen en niet als model. Locatie, budget, wensen en regelgeving zullen uiteindelijk de woning laten ontstaan. Feitelijk kunnen de typen in een casco-uitvoering aangeboden worden en naar eigen gebruik ingericht worden. Een (gestandaardiseerde) installatiekern met sanitaire en technische ruimte is een aanpasbaar onderdeel. De opzet van TREBA CLASSICA is een opbouw uit relatief kleine bouwelementen, die efficient getransporteerd kunnen worden. Op deze wijze kunnen de in werkplaats gefabriceerde bouwelementen op de bouwplaats in een korte tijdsperiode samengesteld worden: hiermee worden aanzienlijke kosten bespaard. Constructie en materialisering kunnen in diverse hoedanigheden worden uitgewerkt. De Deense architect Jorn Utzon en Franse industrieel ontwerper/architect Jean Prouvé hebben hier reeds uiterst zinvolle bijdragen voor gegeven. 

Voor de buitenwand is een dikte aangehouden van 43 cm. In deze dikte zijn diverse wandconstructies denkbaar. Een buitenschil van metselwerk (buitenspouwblad 7 cm of 10 cm), binnenspouwblad houtskeletbouwelementen/ leemblokken met spouwisolatie... zelfs strobouw met houtconstructie, is in deze dikte een optie... Dan wel een combinatie van materialen, bijv een onderbouw van metselwerk en een bovenbouw van vakwerkconstructie of geschilderde houtendelen... Variatie mede in afstemming met budget...


De woningtypen hebben een afstemming op de huidige demografische ontwikkelingen, zonder een specifieke doelgroep na te steven. Elke woning is geschikt voor een starter, een senior, een mantelzorger, een alleenstaande of wie dan ook.  Afstemming op gezin /familie, een afstemming op multiculturele aspecten kan met TREBA CLASSICA Harmonisch worden ondervangen. 

De woningen zijn zodanig uitgewerkt dat een aanpandige woning, mocht dat een optie zijn, op een vanzelfsprekende wijze kan worden toegevoegd aan de oorspronkelijke woning...Hetzij als woning, hetzij als woon-werkwoning... hetzij als kleinschalige winkel... Daarnaast is TREBA CLASSICA opgezet om de woning (afhankelijk van de grootte uiteraard) intern te kunnen splitsen.. Dit zijn mogelijkheden die in de huidige ééngezinswoningen nagenoeg onmogelijk zijn!  


Kortom:

- optimale mogelijkheid van aanpassing / transformatie, door een opzet in een bouwsysteem in kleine (prefab) elementen en toepassing van een technische kern 

- mogelijkheid tot een evenwichtige architectonische en urbane (stedenbouwkundige) ontwikkeling

- Lucht, Licht en Ruimte. Door inpassing van een patio en buitenruimte contact met natuur (groen, water en lucht): een aanzet naar een aangename leefomgeving

- Duurzaamheid behoeft niet als zodanig benoemd te worden. De woningen zijn voorzien van wanden, vloeren en daken in grote mate van warmteweerstand (met grotere glasoppervlakten georiënteerd op gunstige zontoetreding; kleinere glasoppervlakten in gevels met ongunstige oriëntatie). Zonnepanelen en eventuele warmtepompen kunnen aan de patiozijde geplaatst worden en "vervuilen" hiermee niet de buiten (= gemeenschappelijke) ruimte. De technische kern voorziet in compactheid met een extra kort leidingverloop van alle installatieonderdelen.

  

Bovenstaand  is één van de woningtypen afgebeeld: TREBA CLASSICA URANUS. Onderaan deze pagina zijn bestanden met de diverse woningtypen en toelichting geplaatst:  

TC1 1 augustus 2019

TC2 1 november 2019 

TC1 1 mei 2020

toelichting NOVTC 25 mei 2020. 

Let hierbij op de voorbeelden IMPRESSIE SUBURBAN en IMPRESSIE URBAN DIVERS...waarin diverse woningtypen zijn geschakeld, cq gepositioneerd. Er ontstaat een vanzelfsprekende verscheidenheid in de stedenbouwkundige opzet. 

Op basis van TREBA CLASSICA woningtypen zijn in 2021 twee stedenbouwkundige projecten uitgewerkt: 

1. ALEXANDERKWARTIER PALEIS SOESTDIJK 

2. BURGEMEESTERKWARTIER MAASSLUIS 

Pdf bestanden van beide projecten zijn onderstaand, bij de overige bestanden van TREBA CLASSICA, geplaatst. In deze projecten is de inpassing van diverse (aangepaste) woningtypen in verschillende locaties inzichtelijk gemaakt. In de toelichting van deze projecten is e.e.a. verduidelijkt. 





VILLA CATTAM Catalunya


Ontwerp van een villa in San Pere Pescador in Catalonië (Spanje). De villa is een uitwerking in de geest van TREBA CLASSICA, waarin vorm en materialisering is afgestemd op de lokale bouw en architectuur. De nadrukkelijke wens van de opdrachtgever (een appelteler) voor een totale ruimte zonder trap is hierbij gerespecteerd, uiteraard in afstemming met het budget en beschikbare bouwoppervlak. De entreezijde heeft een representatief karakter, terwijl de achterzijde - meer robuust- gericht is naar het uitgestrekte achtergelegen bouwland met een teelt van appels. Een paviljoen aan de zuidzijde geeft direct zicht en toegang op een eigen paardenveld...De ligging in een landschappelijk beschermd gebied en daarop afgestemde regelgeving liet bebouwing van nieuwe woonruimte niet toe. Na vele procedures is uiteindelijk gekozen om de nabij gelegen stal- en bedrijfsruimte te verbouwen tot woning. 

 

 

 

 

 



IMM uitbreiding bestaande moskee Maassluis

 















voorgevel Burgemeester Zaneveldstraat - Maassluis

 

 
















voorgevel/zijgevel entree heren

 

 















zijgevel entree heren


Momenteel wordt in Maassluis i.o.v. het bestuur van de Marokkaanse  Islamitische Groep Maassluis (Masjid Sayidina Ibrahim) een uitbreiding gerealiseerd. Onderaan deze pagina zijn bestanden te downloaden waarin het ontwerp en de visie worden toegelicht. 

Onderstaande link geeft de laatste impressie van de bouw:

https://youtu.be/fxB3gDuOpMQ 

 

 

 



 




 







 

 

 

 

 

 

 

 

 



















































BGO architecten


Samenwerking ligt in de aard van NOVIOTECTO. Niet ieder voor zich, maar juist gebruikmaken van elkaar's kwaliteiten. In dat opzicht is het interessant te verwijzen naar een recent ontstane samenwerking met twee bevriende collega's Ruud van Bochoven en Jan Overeem:

BGO architecten is in 2014 gestart met een idee voor de aanpak voor de toenmalige leegstaande/ongebruikte en verpauperde Pier in Scheveningen. In mei 2015 is dit idee aan de ontwikkelaar Kondor Wessels kenbaar gemaakt...Het heeft geen vervolg gekregen.. Een gemiste kans voor Scheveningen. De basisgedachte was inpassing van seizoensgebonden en daardoor tijdelijke activiteiten (in het kader van de transformatiegedachte). Eén van de voorgestelde tijdelijke activiteiten is kennelijk als permanente activiteit door Kondor Wessels onderkend: de plaatsing van een reuzenrad op één van de eilanden...

 

 

 

 

 

 


Daarnaast is BGO architecten in mei 2015 genomineerd voor de Prijsvraag Vernieuwd Cascodenken voor de Appelwoningen en woonomgeving in de wijk Kerschoten te Apeldoorn:

Een transformatie van bestaande woningen tot (zorg)woningen op de begane grond en starters/mantelzorgwoningen op de verdieping. Daarnaast een optie om een woning te transformeren tot zorgkantoorunit, waarin een overdekte achtergalerij ontsluiting met zorgwoningen mogelijk maakt (waarin de bestaande individuele tuinen gemeenschappelijk worden).